• Τηλέφωνο:
  • 210 2812 353

Δευτέρα-Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού -22.00 & Σάββατο 11:00-18:00

ΑΡΘΡΑ

Διπολική Διαταραχή

Rate this item
(0 votes)

Η Διπολική Διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη είναι ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δύο ακραίες συναισθηματικές διαθέσεις: μανία και κατάθλιψη. Επίσης παρουσιάζεται με έντονες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της σκέψης, της ενεργητικότητας, της αυτοπεποίθησης , της σεξουαλικότητας και γενικότερα της συμπεριφοράς του ατόμου.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια της Διπολικής Διαταραχής κλινικά είναι όμοια με των Καταθλιπτικών Διαταραχών επομένως το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η μανία.

Η φάση της μανίας χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργητικότητα, παρορμητική συμπεριφορά, γρήγορη σκέψη και λόγο, μειωμένη κριτική ικανότητα και αίσθηση κατοχής ιδιαίτερων ικανοτήτων και ταλέντων όπου το άτομο δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά από μια φυσιολογική φάση μετατρεπόμενη σε μελαγχολία και απελπισία, απώλεια ενέργειας, κόπωση, αίσθηση 'επιβράδυνσης', αισθήματα ένοχης, αναξιότητας, απώλεια ικανοποίησης από τη συμμετοχή του ατόμου σε προηγούμενες δραστηριότητες που του ήταν ευχάριστες, και συχνά σκέψεις αυτοκτονίας.

Η Διπολική Διαταραχή μπορεί να ξεγελάσει ότι είναι πρόβλημα άλλου τύπου και όχι ψυχική ασθένεια. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι το άτομο παρουσιάζει την τάση να εμπλέκεται σε τυχερά παιχνίδια ή να κάνει χρήση ουσιών, ή να φανερώνει μειωμένη επαγγελματική δραστηριότητα και προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι σημάδια της παραπάνω διαταραχής.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής πρέπει να είναι κυρίως φαρμακευτική σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση βοηθάει σημαντικά και άμεσα στην σταθερότητα της διάθεσης που παρουσιάζει το άτομο, με την αυξημένη λειτουργικότητα του ατόμου σε ποικίλους τομείς όπως επίσης και την μειωμένη ανάγκη για νοσηλεία.

<