• Τηλέφωνο:
  • 210 2812 353

Δευτέρα-Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού -22.00 & Σάββατο 11:00-18:00

ΑΡΘΡΑ

Ειδικές Φοβίες

Rate this item
(0 votes)

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ειδικές φοβίες, διαφορετικού βαθμού. Το βασικό χαρακτηριστικό των ειδικών φοβιών είναι ένας έντονος και επίμονος φόβος κάποιων συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων. Φόβος για το ασανσέρ, το αεροπλάνο, τα έντομα, τα ζώα κ.α. Οι φοβίες μπορεί να παρουσιάζονται ως απλές ενοχλήσεις ή να καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό στις λειτουργίες του.

Μια μικρή αίσθηση φόβου δεν είναι φοβία. Το άτομο που νιώθει ένα παράλογο φόβο να το κυριεύει για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση ίσως υποφέρει από το ψυχολογικό πρόβλημα που ονομάζεται « Ειδική Φοβία».

Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 10 υποφέρει από κάποιου τύπου Ειδικής Φοβίας. Οι περισσότέρες ειδικές φοβίες των ενήλικων δεν εξαφανίζονται από μόνες τους.

Πολλές φορές οι φοβίες επηρεάζουν τις ζωές των ατόμων σοβαρά, όπως φόβος για ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο, εμετοφοβία, επίσκεψη σε οδοντίατρο ή σε άλλο γιατρό καθώς παρεμβαίνουν στην ικανότητα του ατόμου να οδηγήσει την ζωή του.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Ειδικής Φοβίας επιτυγχάνεται κυρίως με ψυχοθεραπεία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο αισιοδοξίας, συμπαράστασης και αγωνιστικότητας. Σε συνδυασμό με αυτό το πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

<