Διεύθυνση :
Κλείτου 33 – ΤΚ 14451 – Μεταμόρφωση
Ωράριο Εξυπηρέτησης:

(Δευ-Παρ) Κατόπιν Ραντεβού – 23:00 *  (Σάββατο) 10:00 – 18:00

ΨΥΧΟΓΕΝΕΣΙΣ

Ψυχογενής Βουλιμία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Ψυχογενούς Βουλιμίας είναι επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας στη διάρκεια των οποίων το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του ώστε να σταματήσει να τρώει και έπειτα για να αποβάλλει τα φαγητά από τον οργανισμό του και να μη δημιουργήσει αύξηση βάρους προκαλεί εμετό, κάνει χρήση καθαρτικών, διουρητικών, ενεμάτων, νηστείας και υπερβολική άσκηση.

Τα επεισόδια υπερφαγίας παρατηρούνται κυρίως στην κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική άξια π.χ. παγωτά, κέικ, κουλουράκια κ.α. Τυπικά, τα βουλιμικά άτομα ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους και προσπαθούν να κρύψουν τα επεισόδια υπερφαγίας. Κατά τα επεισόδια υπερφαγίας το άτομο συνήθως τρώει κρυφά και δεν σταματά παρά μόνον όταν πονέσει η κοιλιά του ή πέσει στον ύπνο ή κάποιος το διακόψει ή προκαλέσει εμετό. Ο προκλητός εμετός χρησιμοποιείται από το 80%-90% των βουλιμικών ατόμων για ν’ αποφευχθεί η αύξηση βάρους, αλλά και για να μειωθούν τα αισθήματα ενοχής και ν’ ανακουφισθεί ο κοιλιακός πόνος που προέρχεται από την υπερφαγία. Περίπου το 30% των βουλιμικών παίρνουν καθαρτικά μετά από επεισόδια υπερφαγίας. Τα βουλιμικά άτομα συχνά δείχνουν υπερβολικό νοιάξιμο για το βάρος τους και προσπαθούν επανειλημμένα να το ελέγξουν με δίαιτα, νηστεία, κ.α.

Συχνά σε βουλιμικά άτομα μπορεί να εμφανισθούν διαταραχές του καταμήνιου κύκλου ή αμηνόρροια.

Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από 90% των βουλιμικών ατόμων είναι γυναίκες.

Η έναρξη της Ψυχογενούς Βουλιμίας είναι στη όψιμη εφηβεία ή στη πρώιμη ενήλικη ζωή και η πορεία της είναι χρόνια.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ψυχογενούς βουλιμίας γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, όπου κρίνεται απαραίτητο και με ψυχοθεραπεία.

Όσον άφορα τη φαρμακευτική αγωγή, έχει δειχθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να ελαττώσουν τη συμπεριφορά και της υπερφαγίας και της πρόκλησης εμετού. Από την άλλη η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει διορθώνοντας λανθασμένες αντιλήψεις των ασθενών για τα αισθήματα, τις ανάγκες τους και την ικανότητα να ελέγξουν τη ζωή τους. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να λύσει διαπροσωπικά προβλήματα και συγκρούσεις και να διορθώσει στοιχεία της προσωπικότητας του, που μπορεί να συνδέονται με τη διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Επιλεγμένα άρθρα

Προτεινόμενα Βίντεο

Συνέντευξη της Α. Μισκεδάκη για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική μας υγεία και την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικόυ

Νewsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, προσφορές και άλλες πληροφορίες σχετικά με την σύγχρονη ψυχολογία.

Psychogenesis

αιτημα ραντεβου