Διεύθυνση :
Λεωφ. Γ.Λαμπράκη 2 – ΤΚ 14578 – Δροσιά
Ωράριο Εξυπηρέτησης:

(Δευ-Παρ) 10:00 – 23:00 *  (Σάββατο) 10:00 – 18:00

ΨΥΧΟΓΕΝΕΣΙΣ

Γενικευμένη Αγχώδεις Διαταραχή

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονο και υπερβολικό άγχος, σε συνδυασμό από ένα πλήθος ποικίλων οργανικών αντιδράσεων όπως η τρεμούλα, η ένταση, ο ιδρώτας, η ελαφριά ζάλη, ο φόβος, η ευερεθιστότητα κ.α.

Οι ασθενείς με ΓΑΔ συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγειά των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις τους, τα προβλήματα του αυτοκινήτου κ.α. Παιδιά με ΓΑΔ ανησυχούν πολύ για τις ικανότητες τους και για το πώς τα πάνε στο σχολείο ή στα σπορ. Ακόμη τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για φυσικές καταστροφές και να εμφανίζονται χωρίς αυτοπεποίθηση, επιδιώκοντας συνεχώς επιδοκιμασία και ενθάρρυνση.

Τα συμπτώματα της ΓΑΔ είναι τα έξης:

  • Υπερβολικό άγχος και ανησυχία.
  • Το άτομο το βρίσκει δύσκολο να ελέγξει την ανησυχία.
  • Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με εσωτερική ανησυχία, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, μυϊκή τάση, και διαταραχή του ύπνου.

Το 50% των ατόμων με ΓΑΔ αναφέρουν ότι η διαταραχή άρχισε στην παιδική τους ηλικία ή στην εφηβεία, βέβαια έναρξη μετά τα 20 δεν είναι ασυνήθιστη.

Η πορεία είναι χρόνια, αλλά με εξάρσεις και υφέσεις. Το στρες συνήθως επιδεινώνει τη διαταραχή. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, ιδιαίτερα αλκοόλ και αγχολυτικών, που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για την ανακούφιση του άγχους.

Η ΓΑΔ εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες.

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση της ΓΑΔ είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική και σπανίως φαρμακευτική διότι η πορεία της ΓΑΔ είναι χρόνια και ο κίνδυνος εξάρτησης από τα φάρμακα είναι μεγάλος. Έτσι και αν δοθούν θα πρέπει να είναι για το διάστημα λίγων μόνο μηνών.

Επιλεγμένα άρθρα

Προτεινόμενα Βίντεο

Συνέντευξη της Α. Μισκεδάκη για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική μας υγεία και την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικόυ

Νewsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, προσφορές και άλλες πληροφορίες σχετικά με την σύγχρονη ψυχολογία.

Psychogenesis

αιτημα ραντεβου