Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονο και υπερβολικό άγχος, σε συνδυασμό από ένα πλήθος ποικίλων οργανικών αντιδράσεων όπως η τρεμούλα, η ένταση, ο ιδρώτας, η ελαφριά ζάλη, ο φόβος, η ευερεθιστότητα κ.α.
Οι ασθενείς με ΓΑΔ συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγειά των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις τους, τα προβλήματα του αυτοκινήτου κ.α. Παιδιά με ΓΑΔ ανησυχούν πολύ για τις ικανότητες τους και για το πώς τα πάνε στο σχολείο ή στα σπορ. Ακόμη τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για φυσικές καταστροφές και να εμφανίζονται χωρίς αυτοπεποίθηση, επιδιώκοντας συνεχώς επιδοκιμασία και ενθάρρυνση.
Τα συμπτώματα της ΓΑΔ είναι τα έξης:
- Υπερβολικό άγχος και ανησυχία.
- Το άτομο το βρίσκει δύσκολο να ελέγξει την ανησυχία.
- Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με εσωτερική ανησυχία, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, μυϊκή τάση, και διαταραχή του ύπνου.
Το 50% των ατόμων με ΓΑΔ αναφέρουν ότι η διαταραχή άρχισε στην παιδική τους ηλικία ή στην εφηβεία, βέβαια έναρξη μετά τα 20 δεν είναι ασυνήθιστη.
Η πορεία είναι χρόνια, αλλά με εξάρσεις και υφέσεις. Το στρες συνήθως επιδεινώνει τη διαταραχή. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, ιδιαίτερα αλκοόλ και αγχολυτικών, που χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για την ανακούφιση του άγχους.
Η ΓΑΔ εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες.
Θεραπεία
Η θεραπευτική προσέγγιση της ΓΑΔ είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική και σπανίως φαρμακευτική διότι η πορεία της ΓΑΔ είναι χρόνια και ο κίνδυνος εξάρτησης από τα φάρμακα είναι μεγάλος. Έτσι και αν δοθούν θα πρέπει να είναι για το διάστημα λίγων μόνο μηνών.