Διεύθυνση :
Λεωφ. Γ.Λαμπράκη 2 – ΤΚ 14578 – Δροσιά
Ωράριο Εξυπηρέτησης:

(Δευ-Παρ) 10:00 – 23:00 *  (Σάββατο) 10:00 – 18:00

ΨΥΧΟΓΕΝΕΣΙΣ

Υποχονδρίαση

Πολλές φορές στη καθημερινότητα μας συναντάμε τη λέξη υποχόνδριος ή κάνουμε παρομοιώσεις όπου περικλείεται μέσα σε αυτές, άραγε τι σημαίνει το να είσαι υποχόνδριος;

Η υποχονδρίαση είναι διαταραχή και χαρακτηρίζεται από το ότι το άτομο φοβάται ότι έχει μια σοβαρή αρρώστια. Έτσι, ο υποχονδριακός ασθενής ασχολείται έντονα με τις σωματικές του λειτουργίες και παρερμηνεύει σωματικά συμπτώματα ως παθολογικά ( π.χ. ο παραμικρός βήχας ερμηνεύεται ως σημάδι καρκίνου κ.α.). Η έντονη αυτή ενασχόληση με τον φόβο της αρρώστιας επιμένει παρά το γεγονός ότι οι ιατρικές εξετάσεις είναι αρνητικές και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των γιατρών.

Η Υποχονδρίαση είναι εξίσου κοινή σε άντρες και σε γυναίκες και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η πιο κοινή είναι η νεαρή ενήλικη ζωή.

Λόγω της Υποχονδρίασης άλλα άτομα έχουν μικρή κοινωνική και επαγγελματική έκπτωση και άλλα μπορεί να γίνουν σχεδόν ανάπηρα.

Σοβαρές αρρώστιες και προηγούμενες εμπειρίες με αρρώστια ή θάνατο κάποιου μέλους της οικογένειας ίσως προδιαθέτουν την εμφάνιση της Υποχονδρίασης. Αγχώδεις και Καταθλιπτικές Διαταραχές συνυπάρχουν με την Υποχονδρίαση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Υποχονδρίασης έχει ένα βαθμό δυσκολίας διότι οι ασθενείς συνήθως αρνούνται την πιθανότητα ότι τα προβλήματα τους είναι ψυχολογικά, κι αν το δεχθούν, πολλές φορές εύκολα ξαναγυρίζουν στην αμφιβολία και στις επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

Βασικό στοιχεία για να μπορέσουν τα άτομα να οδηγηθούν στη ψυχοθεραπεία είναι η δημιουργία μιας καλής και σταθερής σχέσης του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το άτομο σε βάθος στη θεραπεία του και να μη μείνει στην επιφάνεια ψάχνοντας τη λύση μέσα στις ασθένειες και τους γιατρούς.

Επιλεγμένα άρθρα

Προτεινόμενα Βίντεο

Συνέντευξη της Α. Μισκεδάκη για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική μας υγεία και την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικόυ

Νewsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, προσφορές και άλλες πληροφορίες σχετικά με την σύγχρονη ψυχολογία.

Psychogenesis

αιτημα ραντεβου