Διεύθυνση :
Λεωφ. Γ.Λαμπράκη 2 – ΤΚ 14578 – Δροσιά
Ωράριο Εξυπηρέτησης:

(Δευ-Παρ) 10:00 – 23:00 *  (Σάββατο) 10:00 – 18:00

ΨΥΧΟΓΕΝΕΣΙΣ

Ψυχογενής Ανορεξία

Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι ένα σύνδρομο στο οποίο το άτομο με τη θέληση του περιορίζει την πρόσληψη τροφής καθώς φοβάται έντονα μήπως γίνει παχύ. Το βασικά χαρακτηριστικά της είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος, έντονος φόβος του ατόμου μήπως γίνει παχύ, διαταραχή στη σωματική εικόνα, σημαντική απώλεια βάρους και αμηνόρροια στις γυναίκες.

’τομα με τη διαταραχή αυτή λένε ότι «νιώθουν παχιά» όταν το βάρος τους είναι φυσιολογικό. Τα ανορεκτικά άτομα υποφέρουν από μια διαταραγμένη αντίληψη του σώματος τους ολόκληρου και της εξωτερικής τους σωματικής εικόνας- δεν μπορούν να αναγνωρίσουν σωματικές αισθήσεις συμπεριλαμβανόμενου του αισθήματος της πείνας, πιστεύουν ότι το σώμα τους ή διάφορα μέρη του είναι «πολύ παχιά» ακόμα κι όταν είναι κάτω από το φυσιολογικό βάρος.

Η λέξη «ανορεξία» είναι αποπροσανατολιστική. Η ψυχογενής ανορεξία δεν είναι διαταραχή της όρεξης, γιατί η όρεξη δεν προσβάλλεται παρά μόνον αργά στην πορεία της νόσου. Πρόκειται για διαταραχή στην αίσθηση του εαυτού, στην ταυτότητα και στην αυτονομία. Πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχει κατάθλιψη, άγχος και όχι ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι δυνητικά θανατηφόρος νόσος: η θνησιμότητα ξεπερνά το 10%. Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από 90% των ατόμων με Ψυχογενή Ανορεξία είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 17 και σπάνια η διαταραχή αρχίζει μετά τα 40.

Θεραπεία

Συνήθως η θεραπεία γίνεται σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο. Πολλοί ασθενείς, όμως, μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Βασικό βήμα στη θεραπεία της Ψυχογενής Ανορεξίας είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Πρέπει να πειστεί ο ασθενής ότι θα εμπλακεί σε θεραπευτική διαδικασία. Η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία που έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να επεξεργαστεί τα ψυχολογικά προβλήματα που οδηγούν στα συμπτώματα της ψυχογενούς ανορεξίας.

Επιλεγμένα άρθρα

Προτεινόμενα Βίντεο

Συνέντευξη της Α. Μισκεδάκη για τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική μας υγεία και την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικόυ

Νewsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, προσφορές και άλλες πληροφορίες σχετικά με την σύγχρονη ψυχολογία.

Psychogenesis

αιτημα ραντεβου